סיכום הידרולוגי

בין ה- 25 ל- 27 לאפריל 2018 ירדו כמויות משקעים גבוהות בזמן קצר באזורים שונים בארץ וגרמו לשיטפונות בנחלים בנגב הדרומי, המרכזי, לאורך בקע הערבה וים המלח.
אירועי שיטפונות בתקופה זו של השנה אינם תופעה נדירה. באגנים בנגב, בערבה ומדבר יהודה מתקבלים השיטפונות החזקים ביותר בעונות המעבר (אוקטובר-נובמבר, מרץ עד תחילת מאי).
עם זאת האירוע הנוכחי הינו חריג במשכו ובעוצמתו. מבחינת עוצמת השיטפונות ספיקות השיא ונפח המים שזרם בנחלים מדובר באירוע השיטפונות הגדול ביותר ב- 8 השנים האחרונות, מאז ה-1.1.10. אירוע שיטפונות משמעותי פקד את הארץ גם ב- 7.5.14. האירוע במאי 2014 היה גדול יותר מבחינת ההיקף המרחבי של השיטפונות, אולם ספיקות השיא ונפחי הזרימה באירוע הנוכחי הינן גבוהות ונדירות הרבה יותר.
על פי רישומי התחנות ההידרומטריות של השירות ההידרולוגי מוקדי השיטפונות החריגים ביותר באירוע זה היו באגן נחל צין וביובליו הנחלים ממשית וימין. בנחל צין - תחנת משוש נמדדה ב- 26.4.18. ספיקת שיא של 550 מ"ק/שנייה שתקופת החזרה שלה היא 1:50 שנים.
ספיקות שיא גבוהות נרשמו גם בנחלים פארן, נקרות, חיון, אמציהו, צפית, פרס, צאלים ע"י כביש 90 (300 מ"ק/שנייה, ספיקה המתקבלת אחת לעשרות שנים, הגבוהה ביותר מאז אוקטובר 200 ), חימר, רחף (150 מ"ק/שנייה לעומת ספיקת שיא ידועה של 700 מ"ק/שנייה באוקטובר 1987.)
(עמיר גבעתי, השירות ההידרולוגי)

לאורך כל הערבה מצומת מנוחה לצומת הערבה נמדדו כמויות משקעים גבוהות עם שיא של 51 מ"מ שנמדדו בנחל סייף, כביש מעלה העקרבים.
בצוקים נמדדו 40 מ"מ
בספיר נמדדו 38 מ"מ
בעין יהב נמדדו, 43 מ"מ
ובאזור חצבה נמדדו 40 מ"מ

כמויות הגשם הגבוהות הביאו לזרימות משמעותיות בכל נחלי הערבה התיכונה.
במרחב הערבה הדרומית ירדו כמויות גשם גבוהות באזור אילת (עם שיא של 24 מ"מ בבית ספר שדה מול חוף אלמוג ובאזור שיטים (32 מ"מ בנחל ציחור).

כמויות משקעים נמוכות יותר נמדדו באזור שבין קיבוץ אילות וקיבוץ לוטן, אך עם זרימות בנחלים באזור סמר ויטבתה. בהרי אילת זרמו כל הנחלים המתנקזים למפרץ אילת. מנחל קטורה וצפונה זרמו כל הנחלים וגרמו לזרימה חזקה בשעלב המתנקז למלחת יטבתה.

(מתוך דוח מרכז מדע ים המלח והערבה) 

קבצים להורדה